Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki „00”*
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 200 ml ciepłej wody
dodatki, według uznania:
- sos pomidorowy: 100 ml passaty pomidorowej (może być też domowy przecier pomidorowy), sól i cukier do smaku
- 1 kostka żółtego sera
- kilka pomidorków
- 1 cebula
- kilka plastrów salami
Przygotowanie:
Świeże drożdże kruszymy na małe kawałki, zalewamy 2-3 łyżkami ciepłej wody (ok. 36-38 stopni C – bardzo ważne, by woda nie była cieplejsza, bo drożdże nie przeżyją!). Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą.
Mąkę przesiewamy do miski / dzieży miksera, mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto i powoli dodajemy ciepłą wodę – ok. 200 ml – tylko tyle, by ciasto się zagniotło i było sprężyste.
Wstępnie zagniecioną kulkę ciasta przekładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i zagniatamy ręcznie przez 2-3 minuty. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach tworząc okrąg i pamiętający by jego brzegi były grubsze niż środek. Placek smarujemy cienko sosem pomidorowym. Na wierzchu kładziemy starty ser, posiekaną cebulę, pokrojone salami i pomidory.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (z termoobiegiem) lub 240 stopni w piekarniku z opcją „góra-dół”. Wkładamy pizzę i pieczemy ok. 15 minut lub nieco dłużej jeśli lubicie, by miała lekko spalone brzegi.
Smacznego!