[Przepis redakcji] Pizza na cienkim spodzie z pomidorami, salami i cebulą1 min read

Składniki:

ciasto:

  • 300 g mąki „00”*
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. 200 ml ciepłej wody

dodatki, według uznania:

  • sos pomidorowy: 100 ml passaty pomidorowej (może być też domowy przecier pomidorowy), sól i cukier do smaku
  • 1 kostka żółtego sera
  • kilka pomidorków
  • 1 cebula
  • kilka plastrów salami

Przygotowanie:

Świeże drożdże kruszymy na małe kawałki, zalewamy 2-3 łyżkami ciepłej wody (ok. 36-38 stopni C – bardzo ważne, by woda nie była cieplejsza, bo drożdże nie przeżyją!). Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą.

Mąkę przesiewamy do miski / dzieży miksera, mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto i powoli dodajemy ciepłą wodę – ok. 200 ml – tylko tyle, by ciasto się zagniotło i było sprężyste.

Wstępnie zagniecioną kulkę ciasta przekładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i zagniatamy ręcznie przez 2-3 minuty. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach tworząc okrąg i pamiętający by jego brzegi były grubsze niż środek. Placek smarujemy cienko sosem pomidorowym. Na wierzchu kładziemy starty ser, posiekaną cebulę, pokrojone salami i pomidory.

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (z termoobiegiem) lub 240 stopni w piekarniku z opcją „góra-dół”.  Wkładamy pizzę i pieczemy ok. 15 minut lub nieco dłużej jeśli lubicie, by miała lekko spalone brzegi.

Smacznego!