[Przepis] Słodka pizza owocowa1 min read

Składniki:

CIASTO

  • mąka pszenna – 250 g
  • letnia woda – 110-130 ml
  • świeże drożdże – 20 g
  • cukier puder – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • syrop z agawy – 20 ml

KREM

  • śmietanka UHT 30% – 200 ml
  • cukier puder – 1 łyżka
  • czekolada mleczna – 1 tabliczka
  • maliny
  • truskawki
  • borówki
  • kiwi

Przygotowanie:

PRZYGOTUJ

  • blaszkę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C

KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO

Zagniatamy ciasto

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy oliwę. Stopniowo dolewając letnią wodę, zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto smarujemy delikatnie oliwą i przykryte folią odstawiamy do wyrośnięcia.

KROK 2: PIECZEMY PIZZĘ

Pieczemy pizzę

Gdy ciasto przynajmniej dwukrotnie zwiększy swoją objętość, rozwałkujemy je na grubość około 3-4 cm, nadając mu kształt koła. Ciasto smarujemy syropem z agawy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C. Pieczemy, aż ciasto będzie miało złoty kolor.

KROK 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Ubijamy śmietankę

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Na upieczoną i wystudzoną pizzę wykładamy bitą śmietanę. Polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy świeżymi owocami.

Źródło: kuchnialidla.pl