Składniki:
CIASTO
- mąka pszenna – 250 g
- letnia woda – 110-130 ml
- świeże drożdże – 20 g
- cukier puder – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- syrop z agawy – 20 ml
KREM
- śmietanka UHT 30% – 200 ml
- cukier puder – 1 łyżka
- czekolada mleczna – 1 tabliczka
- maliny
- truskawki
- borówki
- kiwi
Przygotowanie:
PRZYGOTUJ
- blaszkę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C
KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy oliwę. Stopniowo dolewając letnią wodę, zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto smarujemy delikatnie oliwą i przykryte folią odstawiamy do wyrośnięcia.
KROK 2: PIECZEMY PIZZĘ
Gdy ciasto przynajmniej dwukrotnie zwiększy swoją objętość, rozwałkujemy je na grubość około 3-4 cm, nadając mu kształt koła. Ciasto smarujemy syropem z agawy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C. Pieczemy, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
KROK 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Na upieczoną i wystudzoną pizzę wykładamy bitą śmietanę. Polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy świeżymi owocami.
Źródło: kuchnialidla.pl