SKŁADNIKI:
Składniki:
- Ser mozzarella
- Salami
- Oliwa z oliwek
- Oregano
Ciasto na bułeczki:
- Drożdże – 20 g
- Mąka typ 450 – 300 g
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
Szybki sos pomidorowy:
- Koncentrat pomidorowy – 100 g
- Bazylia
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut.
- W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże, rozrabiając ciasto widelcem. Dodajemy oliwę z oliwek i łączymy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut.
- Aby przygotować szybki sos pomidorowy wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem
- Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na małe kulki, a następnie rozwałkowujemy na niewielkie placki.
- Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy salami, ser mozzarella i szczelnie zamykamy.
- Tak przygotowane kulki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano i wkładamy do rozgrzanego na 250 stopni piekarnika.
- Bułeczki gotowe będą w 5-10 minut.
- Smacznego!
Źródło: alepysznie.pl