[Przepis] Sylwestrowe bułeczki ala pizza1 min read

SKŁADNIKI:

Składniki:

  • Ser mozzarella
  • Salami
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano

Ciasto na bułeczki:

  • Drożdże – 20 g
  • Mąka typ 450 – 300 g
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

Szybki sos pomidorowy:

  • Koncentrat pomidorowy – 100 g
  • Bazylia
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut.
  2. W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże, rozrabiając ciasto widelcem. Dodajemy oliwę z oliwek i łączymy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut.
  3. Aby przygotować szybki sos pomidorowy wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem
  4. Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na małe kulki, a następnie rozwałkowujemy na niewielkie placki.
  5. Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy salami, ser mozzarella i szczelnie zamykamy.
  6. Tak przygotowane kulki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano i wkładamy do rozgrzanego na 250 stopni piekarnika.
  7. Bułeczki gotowe będą w 5-10 minut.
  8. Smacznego!

Źródło: alepysznie.pl