[Przepis] Szybka orkiszowa pizza z patelni1 min read

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka plasterków szynki np. drobiowej
  • 4 łyżki posiekanej papryki czerwonej
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 100 g mozzarelli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub kokosowy. Z ciasta formujemy dwa okrągłe placki (o średnicy patelni na której będzie on smażony) i układamy na lekko rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 5-6 minut i przewracamy delikatnie na drugą stronę. Boki patelni podlewamy troszkę olejem, a na wierzch nakładamy przecier oraz pozostałe dodatki. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minutki do rozpuszczenia sera.

Źródło: poprostupycha.com.pl