Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki orkiszowej
- 7g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka plasterków szynki np. drobiowej
- 4 łyżki posiekanej papryki czerwonej
- 4 łyżki kukurydzy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 100 g mozzarelli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub kokosowy. Z ciasta formujemy dwa okrągłe placki (o średnicy patelni na której będzie on smażony) i układamy na lekko rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 5-6 minut i przewracamy delikatnie na drugą stronę. Boki patelni podlewamy troszkę olejem, a na wierzch nakładamy przecier oraz pozostałe dodatki. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minutki do rozpuszczenia sera.
Źródło: poprostupycha.com.pl