Składniki:
Szybki sos pomidorowy
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1,5 łyżki wrzącej wody
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 niepełne łyżki keczupu
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy extra virgin
- sól i świeżo zmielony pieprz
Oregano i bazylię wsypać do kubeczka i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut (w tym czasie można przyszykować składniki na nadzienie i ciasto na pizzę). Dodać koncentrat, keczup, zgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku wedle uznania. Dodawać stopniowo oliwę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Szybka pizza z patelni
- 140 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/5 łyżeczki soli
- 90 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki oliwy extra virgin
- olej do smażenia
Nadzienie 4 sery
- ok 20 g sera pleśniowego
- ok 30 g sera z białą pleśnią typu brie
- ok 30 g twardego sera żółtego typu parmezan
- ok 30 g sera mozzarella
- kilka pomidorów suszonych
Przygotowanie:
Ser pleśniowy pokruszyć, z biała pleśnią pokroić na plasterki, parmezan i mozzarellę zetrzeć. Pomidory pokroić na paseczki.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i oliwę. Chwilę wymieszać łyżką, a następnie zagniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ok 3-5 minut). Jeśli będzie się kleić do rąk, można lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na kształt koła o wielkości dna patelni.
Pizzę smażyć na mocno rozgrzanym oleju pod przykryciem aż dno będzie rumiane (ok 4 minuty). Wówczas obrócić ciasto na drugą stronę. Na podpieczonej stronie rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć sery oraz pomidorki suszone. Ponownie przykryć i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty do zarumienienia spodu. Po zdjęciu na talerz, wyłożyć na wierzch rukolę i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Źródło: www.wysmakowane.pl