Składniki:
- 1 kg różnych pomidorów (koktajlowe, żółte, malinowe, bawole serce)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (w składzie powinno być masło, nie margaryna)
- 3 kulki mozzarelli
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 rozbełtane jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mozzarellę otwórz, pozbądź się zalewy, a ser przełóż na sitko i mocno odciśnij. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody.
- Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciasto, zawiń brzegi tak, aby były grubsze i zatrzymywały farsz w środku.
- Na ciasto wyłóż ser, dodaj pomidory, tymianek, oregano, sól pieprz.
- Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Tartę włóż do piekarnika o temperaturze 220 stopni na 20–25 minut.
- Ser powinien się rozpuścić, a ciasto przyrumienić.
- Przed podaniem dodaj oliwki, bazylię i polej oliwą.
Źródło: www.aniastarmach.pl