Składniki do tarty à la pizza:
Spód:
100g mąki (może być pełnoziarnista, żytnia, orkiszowa)
2 łyżki jogurtu
żółtko jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy, wykładamy nim naczynie do tarty, dziurkujemy i lekko podpiekamy w 180°C około 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy pokrojoną mozzarellę z serem lazur pleśniowym złocistym, dodajemy jajko i białko jaja, odrobinę jogurtu, przyprawy. Dowolne warzywne dodatki: u mnie rukola, pieczarki, cebula, pomidory i czarne oliwki zalewamy serowo-jajecznym sosem. Na wierzch jeszcze 3 plastry dobrej jakości szynki parmeńskiej. Pieczemy przez 30 minut w tej samej temperaturze.
Źródło: www.bieganieuskrzydla.pl