[Przepis] Tarta à la pizza z szynką parmeńską1 min read

Składniki do tarty à la pizza:

Spód:
 100g mąki (może być pełnoziarnista, żytnia, orkiszowa)
 2 łyżki jogurtu
 żółtko jaja
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 przyprawy
 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Ciasto zagniatamy, wykładamy nim naczynie do tarty, dziurkujemy i lekko podpiekamy w 180°C około 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy pokrojoną mozzarellę z serem lazur pleśniowym złocistym, dodajemy jajko i białko jaja, odrobinę jogurtu, przyprawy. Dowolne warzywne dodatki: u mnie rukola, pieczarki, cebula, pomidory i czarne oliwki zalewamy serowo-jajecznym sosem. Na wierzch jeszcze 3 plastry dobrej jakości szynki parmeńskiej. Pieczemy przez 30 minut w tej samej temperaturze.

Źródło: www.bieganieuskrzydla.pl