Składniki:
ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 3/4 szklanki lekko ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 300 g mąki pszennej
na wierzch
- 50 g żółtego sera
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 50 g brokuła
- 1 pomidor
- 1/2 puszki kukurydzy
Sposób przygotowania:
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut.
Ciasto ułożyć na blaszce do pieczenia, cienko rozpłaszczyć na kształt długiego prostokąta o wymiarach ok. 36×20 cm,
Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu uformowanego ciasta. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki. Pomidor pokroić w pół plastry.
Przygotowane warzywa ułożyć długimi rzędami kolejno: cebulę, brokuły, kukurydzę, paprykę i pomidor.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C, piec ok. 15-17 minut.
Źródło: gotujmy.pl