Składniki:
Pizza z grilla/ (3 szt.)
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej typ 550
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
- 400 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
Pizza Caprese:
- pesto z suszonych pomidorów
- pomidorki koktajlowe
- kulki mini mozzarelli
- bazylia
- oliwa z chilli
Pizza cztery sery:
- mascarpone
- mozzarella
- parmezan
- ser pleśniowy
- porzeczka
- rukola
- oliwa z chilli
Ciężarówka:
- pesto z suszonych pomidorów
- szynka parmeńska
- pomidorki koktajlowe
- grillowane pieczarki
- papryczki pepperoni
- parmezan
- mozzarella mini kulki
- bazylia
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę łączymy z drożdżami i solą. Wlewamy oliwę na przemian z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut. Po tym czasie osiągniemy formę elastycznej kuli, zostawiamy ją w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 h w ciepłym miejscu
- Jeśli planujemy grillować później, wkładamy ciasto do lodówki i spowalniamy proces wyrastania ciasta. Ok. 30 minut przed grillowaniem wyjmujemy ciasto i doprowadzamy do temperatury pokojowej.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie oprószamy mąką i dzielimy na dwie lub trzy części. Każdą z nich ostrożnie rozciągamy na okrągły placek, a w razie potrzeby rozwałkowujemy przy pomocy wałka.
Grillowanie:
- Rozgrzewamy grilla i czekamy, aż się zmniejszy płomień i zostanie tylko żar (inaczej pizza się szybko spali).
- Tak przygotowane ciasto kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy ok. 3-4 minuty.
- Następnie odwracamy na drugą stronę, smarujemy sosem, wykładamy składnikami i przykrywamy. Grillujemy jeszcze 3-6 minut, aż ser się rozpuści.
Pizza Caprese:
- Podpieczony spód pizzy smarujemy 2 łyżkami pesto, wykładamy połówki pomidorków koktajlowych i kuleczki mozzarelli. Posypujemy tartym parmezanem.
- Grillujemy do roztopienia sera, następnie dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą.
Pizza cztery sery:
- Podpieczony spód pizzy skrapiamy odrobiną oliwy z chilli i smarujemy łyżką mascarpone.
- Wykładamy sery i obrane porzeczki. Grillujemy, aż się ser roztopi.
- Pizzę dekorujemy rukolą i świeżą porzeczką.
Pizza ciężarówka:
- Podpieczony spód pizzy smarujemy 2 łyżkami pesto. Wykładamy połówki pomidorków koktajlowych, plastry szybki, plastry grillowanych pieczarek, papryczki pepperoni, kulki mozzarelli. Posypujemy tartym parmezanem i grillujemy, aż się ser roztopi.
- Pizzę dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą z chilli.
* Długość grillowania pizzy zależy od stanu rozpalenia grilla, warto kontrolować jej stan na bieżąco. Grilla można przykryć pokrywką, aby ser się lepiej rozpuścił. W razie potrzeby i warunków domowych, pizzę z grilla na ostatnie minuty można przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku.
Źródło: burczymiwbrzuchu.pl