Składniki:
SKŁADNIKI (WARIANT 1):
*2 placki tortilli
*3 łyżki passaty pomidorowej
*1 łyżeczka oregano
*szczypta soli
*30dag szpinaku, przelanego wrzątkiem (aż ściemnieje), następnie zimną wodą i wyciśniętego
*twardy ser mozzarella (wedle uznania)
*kiełbasa pieczona, kilka plastrów
SKŁADNIKI (WARIANT 2):
*2 placki tortilli
*3 łyżki passaty pomidorowej
*1 łyżeczka curry
*1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
*szczypta soli
*kilka zielonych oliwek
*1/4 kostki sera feta
*kilka plasterków szynki długo dojrzewającej
*twardy ser mozzarella (wedle uznania)
SKŁADNIKI (WARIANT 3):
*2 placki tortilli
*kilka łyżeczek włoskiego pesto
*kilka plasterków szynki długo dojrzewającej
*twardy ser mozzarella (wedle uznania)
*kilka plasterków słodkiego pomidora
Przygotowanie:
Główna zasada jest taka, że na jednym placku tortilli ląduje starty ser mozzarella, na wierzch kładziemy drugi placek. Następnie mieszamy passatę z wybranymi przyprawami bądź ziołami i tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchu tortilli, a następnie układamy na nim wybrane składniki. Wyjątkiem była tutaj pizza z pesto – w jej przypadku nie użyłam passaty. Przepraszam też, że prawie jej nie ma, ale nim złapałam za aparat domownicy już zdążyli się do niej dobrać. Na koniec wkładamy tak przygotowane placki do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 10 min. W zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć.
Źródło: przyslijprzepis.pl