Składniki:
Spód
- 60g Kaszy jaglanej, ugotowanej, wystudzonej i ugniecionej tłuczkiem do zimniaków
- 40g Mąki jaglanej
- 1-2 Łyżki oregano
- 1 Łyżeczka soli himalajskiej
- Szczypta pieprzu
- 400g Pieczarek, obranych , opłukanych i startych na tarce
- Szczypta soli himalajskiej, pieprzu oraz łyżeczka oregano
Dodatki
- ½ Puszki kukurydzy
- 1 Pomidor malinowy,
- ½ Kostki ulubionego tofu,
- ½ Papryki czerwonej,
- ½ Małej cukinii,
Przygotowanie:
Składniki łączymy za pomocą dłoni, papier do pieczenia posypujemy mąką i formujemy na nim okrąg dociskając ciasto do papieru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nie cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem do momentu, w którym pieczarki puszczą wodę. Gdy tak się stanie ściągamy pokrywkę i smażymy całość do redukcji płynu.
Dodatki kroimy w kostkę. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki. Na pieczarkach układamy pozostałe składniki, brzegi oraz wierzch zwilżamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i jemy!
Źródło: vegewiorka.blogspot.com