[Przepis] Wegańska, bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej1 min read

Składniki:

Spód

  • 60g Kaszy jaglanej, ugotowanej, wystudzonej i ugniecionej tłuczkiem do zimniaków
  • 40g Mąki jaglanej
  • 1-2 Łyżki oregano 
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • Szczypta pieprzu
  • 400g Pieczarek, obranych , opłukanych i startych na tarce
  • Szczypta soli himalajskiej, pieprzu oraz łyżeczka oregano
Dodatki

  • ½ Puszki kukurydzy
  • 1 Pomidor malinowy, 
  • ½ Kostki ulubionego tofu, 
  • ½ Papryki czerwonej, 
  • ½ Małej cukinii, 

Przygotowanie:

Składniki łączymy za pomocą dłoni, papier do pieczenia posypujemy mąką i formujemy na nim okrąg dociskając ciasto do papieru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nie cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem do momentu, w którym pieczarki puszczą wodę. Gdy tak się stanie ściągamy pokrywkę i smażymy całość do redukcji płynu.

Dodatki kroimy w kostkę. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki. Na pieczarkach układamy pozostałe składniki, brzegi oraz wierzch zwilżamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i jemy!

Źródło: vegewiorka.blogspot.com