Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 450 lub 500 g
- 300 g passaty pomidorowej
- 150 ml oliwy
- 30 g drożdży
- szklanka wody
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- garść świeżej rukoli
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wegańska pizza marinara robi się dosyć szybko i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Należy pamiętać o dodaniu porządnej ilości oliwy do ciasta, gdyż dzięki temu ciasto będzie odpowiednio smaczne i nie będzie twarde przy brzegach. Pizzę zaczynam od przygotowania zaczynu z drożdży. W szklance lekko ciepłej wody rozpuszczam drożdże, dodaję trochę mąki, opcjonalnie łyżeczkę cukru i odstawiam na 15 minut. Następnie przelewam zaczyn do miski, dodaję mąkę, 100 ml oliwy, sól oraz resztę wody i wyrabiam ciasto. Jeśli potrzeba, to dolewam więcej wody lub dodaję więcej mąki. Ciasto nie może się kleić do rąk, ani do blatu, czy stolnicy. Następnie ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Oczywiście czas wyrośnięcia zależy to poziomu głodu i apetytu.
Po wyrośnięciu ciasta urywam kawałek i wałkuję, tworząc mniej lub bardziej regularny cienki okrąg. Po uformowaniu spodu wykładam go na blaszkę pokrytą papierem. Kiedy ciasto wyrasta, można w tym czasie przygotować sos pomidorowy. Passatę pomidorową przelewam do miski, dodaję pozostałą część oliwy, 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano, pieprz oraz szczyptę soli. Całość razem mieszam i odstawiam na parę minut. Kolejno nakładam równomiernie sos pomidorowy na ciasto i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Po 10 minutach zaglądam, jak się miewa pizza. Po upieczeniu można pizzę zostawić w piekarniku, aby do siebie doszła. Po wyjęciu wrzucam na nią rukolę oraz listki bazylii i polewam oliwą.
Źródło: www.dobrezielsko.pl