Składniki:
spód
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego + 4 łyżki ciepłej wody
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka suszonej papryki wędzonej
- szczypta soli i pieprzu
sos
- szklanka suszonych pomidorów z zalewy
- 2 listki bazylii
+ dowolne dodatki: cukinia, zielone szparagi, awokado, świeżo ścięte zioła, płatki drożdżowe, tymianek
Przygotowanie:
Siemię lniane wymieszaj z wodą. Kalafiora zmiksuj na drobno w pojemniku blendera. Następnie odciśnij warzywo z wody za pomocą bawełnianej, kuchennej ścierki. Gdy będzie już suchy, połącz go z mąką migdałową, spęczniałym siemieniem, oregano, oliwą oraz przyprawami. Powstałe ciasto rozwałkuj na okrągłą pizzę, podsypując je porcją mąki, jeśli masa zbytnio się klei. Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Po tym czasie posmaruj go sosem przyrządzonym ze zmiksowanych pomidorów i bazylii. Na wierzchu ułóż ulubione składniki. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie będzie gotowa.
Źródło: www.elle.pl