Składniki:
Ciasto:
- 30g świeżych drożdży
- 260g mąki na pizzę typu ,,0’’
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- oliwa do wysmarowania formy
Sos pomidorowy:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Pozostałe składniki:
- 180g krewetek tygrysich (waga po obraniu)
- 1/2 mango
- 120g świeżego ananasa
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 180g żółtego wędzonego sera
- 80g mozzarelli
- sól
- pieprz
Marynata do krewetek:
- 2 łyżeczki curry
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wiosenna pizza z krewetkami, mango i ananasem
- 1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą o średnicy 28cm i lekko zawinąć boki do środka. - 2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu
do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. - 3. Marynata do krewetek:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. - 4. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.
- 5. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- 6. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, mango i ananasa obrać ze skóry i również pokroić w kostkę.
- 7. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: paprykę, mozzarellę, mango, ananasa, czerwoną cebulę, krewetki, posypać żółtym serem i oprószyć solą i pieprzem.
- 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 25-30 minut.
Źródło: www.przyslijprzepis.pl