Składniki:
Na ciasto:
- mąka 0,4 kg
- drożdże 3 g
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej 40 ml
- woda (niepełna szklanka)
Na sos:
- naturalny koncentrat pomidorowy bez dodatków
- suszone przyprawy: oregano, pietruszka, tymianek
- szczypta soli
- szczypta cukru
Dodatki:
- ser gorgonzola
- suszone figi
- grubo mielony pieprz
- szynka włoska prosciutto crudo
- tymianek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy, by pracowały. Potem dodajemy szczyptę soli, mieszamy z mąką i olejem. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Nie może być jednak twarde. Odkładamy je do zmrożenia. Chwilę przed pieczeniem wyjmujemy i rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Placek z ciasta smarujemy sosem. Następnie układamy wszystkie dodatki (oprócz szynki, bo w piecu by sie wysuszyła) w dowolny sposób. Wkładamy pizzę do pieca rozgrzanego do 300 stopni C na około 8 minut. Dopiero po wyjęciu na wierzchu układamy plasterki szynki. Podajemy z oliwą extra virgin.
Źródło: expressilustrowany.pl