[Przepis] Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą2 min read

Składniki:

Składniki na pizzę:

drożdże świeże15 gramów
cukier0,5 łyżeczki
woda letnia180 mililitrów
mąka pszenna225 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat0,25 łyżeczki
olej30 mililitrów

Składniki na sos pomidorowy:

pomidory krojone z puszki1 puszka
cebula1 sztuka
czosnek3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymatdo smaku
Pieprz czarny mielony Prymatdo smaku
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymatdo smaku
oliwa1 łyżka

Dodatkowo:

tuńczyk kawałki w oleju170 gramów
rukola2 garście
suszone pomidory6-7 sztuk
oliwki zielone2 łyżki
ser mozarella150 gramów

Kroki postępowania
1
Przygotowanie ciasta na pizzę:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy rozczyn będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

2
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20 cm).

3
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.

4
Przygotowanie pizzy:
Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, posypujemy serem i układamy dodatki poza rukolą.

5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez 15-20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”
Na gorącą pizzę układamy rukolę i podajemy.


Źródło: https://www.doradcasmaku.pl/