Składniki:
Składniki na pizzę:
drożdże świeże | 15 gramów |
cukier | 0,5 łyżeczki |
woda letnia | 180 mililitrów |
mąka pszenna | 225 gramów |
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat | 0,25 łyżeczki |
olej | 30 mililitrów |
Składniki na sos pomidorowy:
pomidory krojone z puszki | 1 puszka |
cebula | 1 sztuka |
czosnek | 3 ząbki |
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat | do smaku |
Pieprz czarny mielony Prymat | do smaku |
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat | do smaku |
oliwa | 1 łyżka |
Dodatkowo:
tuńczyk kawałki w oleju | 170 gramów |
rukola | 2 garście |
suszone pomidory | 6-7 sztuk |
oliwki zielone | 2 łyżki |
ser mozarella | 150 gramów |
Kroki postępowania
1
Przygotowanie ciasta na pizzę:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy rozczyn będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
2
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20 cm).
3
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.
4
Przygotowanie pizzy:
Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, posypujemy serem i układamy dodatki poza rukolą.
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez 15-20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”
Na gorącą pizzę układamy rukolę i podajemy.
Źródło: https://www.doradcasmaku.pl/