Składniki:
Rozczyn:
- 12 g drożdży świeżych lub 5 g suszonych
- 1/4 łyżeczki cukru
- 50 ml mleka lub wody
- 1 łyżka mąki np. włoskiej typ 00
Ciasto:
- 380 g mąki np. włoskiej typ 00
- 150 ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 150 g pieczarek
- szczypta soli
- 100 g żółtego sera
- opcjonalnie odrobina sezamu
Przygotowanie:
Do małej miseczki wsypujemy świeże drożdże (12 g, lub 5 g suszonych). Następnie dodajemy 50 ml letniego (nie gorącego!) mleka, cukier (1/3 łyżeczki) i mąkę (1 płaska łyżka). Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Dodajemy pozostałe składniki: mąkę (ok. 380 g, ja użyłam mąkę typ 00, ale można zastąpić zwykłą mąką tortową), letnią wodę (150 ml), oliwę z oliwek (4 łyżki), a także sól (1/2 łyżeczki). Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego elastyczne ciasto (przez około 5-7 minut). Przykrywamy ściereczką i odkładamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno czerwoną cebulę (1/2 szt). Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), mieszamy.
Dodajemy paprykę (1/2 szt) oraz pieczarki (150 g).
Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą (szczypta), a także opcjonalnie pieprzem. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestygnięcia.
Ja robiłam jedną dużą zawijaną pizzę na blaszce o średnicy 38 cm. Jeśli chcesz to możesz podzielić ciasto na dwie części i zrobić po prostu dwie mniejsze pizze.
Na środku rozwałkowanego okręgu przykładamy miseczkę żeby sobie wyznaczyć mniejsze koło.
Nacinamy nożem w równych odstępach zaczynając centralnie od środka aż do kilku cm od brzegu.
Przygotowujemy w miseczkach składniki. Do jednej przekładamy sobie podsmażone warzywa. Do drugiej starty na tarce żółty ser (np. mozzarellę). A do ostatniej sos pomidorowy – można użyć sklepowego przecieru pomidorowego lub domowego sosu (ja podsmażyłam 3 drobno posiekane pomidory z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu).
Najpierw smarujemy brzegi ciasta sosem pomidorowym. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Dodajemy podsmażone warzywa.
Posypujemy startym na tarce serem (najlepiej użyć mozzarellę).
Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta.
Opcjonalnie te wystające “nacięcia ciasta” smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy odrobiną sezamu.
Piec przez około 15 minut w temperaturze 210 stopni.
Źródło: https://poprostupycha.com.pl/