Składniki:
ciasto
- 300 g cukinia jedna średniej wielkości
- 60 g mąka gryczana 3 łyżki
- 2 szt jajka
- sól i pieprz do smaku
dodatki
- 3 szt różyczki brokuła
- 125 g ser mozzarella light
- 1 szt pomidor
- oregano, bazylia
sos czosnkowy
- 1/2 szt awokado
- 2 łyżki jogurt grecki
- 1 garść natka pietruszki
- 1-2 ząbek czosnek
Sposób przygotowania:
-
Cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy składniki na ciasto i wykładamy do formy ok. 20×20 cm.
-
Pomidora kroimy w plastry i układamy na wierzch ciasta. Różyczki brokuła kroimy w plastry i wykładamy na pomidora. Na wierzch układamy plastry sera mozzarella. Posypujemy przyprawami. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
-
Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę.
Źródło: www.kucharzyca.pl