[Przepis] Zielony placek a’la pizza1 min read

Składniki:

ciasto
  • 300 g cukinia jedna średniej wielkości
  • 60 g mąka gryczana 3 łyżki
  • 2 szt jajka
  • sól i pieprz do smaku
dodatki
  • 3 szt różyczki brokuła
  • 125 g ser mozzarella light
  • 1 szt pomidor
  • oregano, bazylia
sos czosnkowy
  • 1/2 szt awokado
  • 2 łyżki jogurt grecki
  • 1 garść natka pietruszki
  • 1-2 ząbek czosnek

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy składniki na ciasto i wykładamy do formy ok. 20×20 cm.
  2. Pomidora kroimy w plastry i układamy na wierzch ciasta. Różyczki brokuła kroimy w plastry i wykładamy na pomidora. Na wierzch układamy plastry sera mozzarella. Posypujemy przyprawami. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
  3. Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę.

    Źródło: www.kucharzyca.pl